logo
DlaCiebie.Net - tworzymy Dla Ciebie interNet
Analiza, Doradztwo i Serwis dla Przedsiębiorstw oraz Osób Prywatnych
.:Podatki:. .:ZUS:. .:Turystyka:. .:Internet:. .:Wirusy:. .:Dyskusje:. .:Sklep:.
Zapraszamy do dyskusji

SpiderzillaPL
Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Wersja do druku    Forum DlaCiebie.Net -> Dodatki do Mozilli
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lenrock

Z nami od: 04 Cze 2003

PostWysłany: Czw 5 Cze 2003, 22:12    Temat postu: SpiderzillaPL Odpowiedz z cytatem

Oto premiera dodatku który oprócz tego że został spolszczony przez ze mnie to jeszcze został trochę ulepszony. Spiderzilla to dodatek dla Mozilli który korzystając z programu Httrack (program Open Source) pozwala na ściąganie całych serwisów na dysk , czyli ściągasz tak stronę że z dysku możesz chodzić po jej podstronach i mieć wszyskie ilustracje i zipy z niej itp. Oczywiście są też odpowiedznie możliwości konfiguracji zasad ściągania tak aby po wpisaniu www.małymiękki.kom nie ściągać 6TB danych Wink . Moje zmiany w tym dodatku to :
Spolszczenie , uaktualnienie enginu (wersja win) , wprowadzenie wersji dla Linuxa , wprowadzenie możliwości ustawienia proxy (to był powód mojego zajęcia się tym dodatkiem).
tak więc proszę się nie dziwić że się dosyć różni spiderzilli ze strony www.httrack.com
Oto wersja pod Windowsa zawierająca sama w sobie wersję programu httrack 2.23 http://downloads.mozdev.org/spiderzilla/spiderzilla.xpi
---------
A tu z kolei wersja dla systemów operacyjnych Unix-like z zainstalowanym xfree w jakiej kolwiek wersji http://downloads.mozdev.org/spiderzilla/spiderzilla_lin.xpi aby jednak ta wersja działała trzeba sobie zainstalować program httrack polecam go sobie zainstalować ze źródeł http://www.httrack.com/httrack-3.23.tar.gz po przez polecenia "./configure"+ enter + "make" + enter+ "make install"
----------
W zasadzie przejście Spiderzilli na ten serwis jest równierz pierwszym krokiem do zmian jakie mają w niej zajść .Wersja 1.0.0 ma wpółpracować z Firebirdem i mieć całą nową zakładkę ustawień i uproszczenia niektórych ustawień z wersji obecnej

Ostatnio zmieniony przez lenrock dnia Pon 16 Cze 2003, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Adrianer
Gość

PostWysłany: Czw 5 Cze 2003, 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

apropos. Mógłbyś dodać ogonki do polskiego tłumaczenia? Wink
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw 5 Cze 2003, 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No już już ... ale mnie popędzacie Wink pare dodatków zostało spolszczonych i poprzeczka jakości poszła w górę ... ogonków się zachciewa Very Happy
będą jutro
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Sob 7 Cze 2003, 20:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Premiera światowa Spiderzilli Linuxowej (także tej proxo lubnej na Winde) nastąpiła na http://www.httrack.com/index.php?p=2 a co do ogonków już się pojawiły ale wymagają jeszcze małej poprawki ;chyba powinienem w końcu wprowadzić numerację dniową (nightly) lecz wówczas uniwersalny adres na tym forum stracił by ważność . Tak więc co ważniejsze zmiany będą komunikowane a stałe doszlifowanie bez komunikowania tak jak teraz.
Powrót do góry
Adrianer
Gość

PostWysłany: Sob 7 Cze 2003, 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lenrock :
Premiera światowa Spiderzilli Linuxowej (także tej proxo lubnej na Winde) nastąpiła na http://www.httrack.com/index.php?p=2

to chyba za moją sprawą Very Happy 2 dni temu kontaktowałem się z webamsterem httrack.com aby wrzucił to info Cool
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Nie 8 Cze 2003, 10:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nawiązałem korespondencję ale wielkie dzięki za kążdą pomoc Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Czw 12 Cze 2003, 11:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spiderzilla wersja polska już została ze 3 razy zaktualizowana i dziękuję tu na forum że duża jest zasługa Hadesika że mnie pilnował i sam także wprowadzał poprawki . Pozdrawiam
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Pon 16 Cze 2003, 23:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pająk opanował kolejne nowe terytorium , Spiderzilla działa od dziś pod Firebirdem adres ściągania się nie zmienił wciąż są to te same adresy co podane w pierwszym poście.
Dla zainteresowanych zamieszczam Odnośnik do pierwszej strony Spiderzilli pierwszego autora http://digilander.libero.it/altrove2/spiderzilla/ , i choć kolejne próby skontaktowania z autorem nic nie dały , zamieścił on na tej stronie swoje nadzieje aby przenieść ten projekt na mozdev.org , dlatego po wprowadzeniu jeszcze paru nowych opcji i dopracowanie tego proxy na tyle aby przynajmniej zapamiętywał ustawienia . Nazywam wówczas to wersją 1.0.0 i wprowadzam projekt na mozdeva .
Pozdrawiam wszystkich użytkowników .

P.S. nie wstydcie się ponarzekać na tym forum ono po to istnieje Very Happy
UPDATE: Xavier Roche twórca Httracka na swojej stronie stwierdził że umieści zmienioną wersję jako 1.02 i nie chciało mi się wymyślać jakoś sztucznej wersji pre 1.0.0 , więc Spiderzilla zawita na Mozdevie w wersji jakiejś 1.1 , to taki niewiele znaczący news .
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Czw 19 Cze 2003, 22:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest już dostępna wersja 1.03 doszły 4 nowe opcje Zasad Ściągania oraz zapamiętuje w końcu te ustawienia proxy . W przygotowaniu jest już wersja 1.04 z większą ilością zmian .
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Nie 22 Cze 2003, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wersja 1.04 jest już dostępna do ściągania.
Doszły 22 Nowe Opcje !! ustawień dotyczące zasad ściągania.
Nowe opcje dotyczą ustalenia zasad:
Kontroli przepłwu danych, ustawień poszukiwacza , ustawień expert (możliwości poruszania się po katalogach), ustawień odnośników.
Zapraszam albo do zainstalowania najnowszej wersji i poznania ich samemu ,bądź można także przeczytać changes.txt przygotowany w wersji angielskiej.
Powrót do góry
taki tam jeden
Gość

PostWysłany: Wto 24 Cze 2003, 1:04    Temat postu: bledy w wersji linuksowej Odpowiedz z cytatem

niestety wersja linuksowa spiderzilli ma bledy uniemozliwiajace odpalenie przegladarki - testowalem spiderzille z firebirdem. najpierw instalowalem jako user. oczywiscie nie zainstalowala sie, bo nie mam praw, ale spiderzilla twierdzila, ze jest ok. gdy odpalilem firebirda jako root i zainstalowalem spiderzille jako user nie moglem odpalic przegladarki - wieszala sie na starcie. pogrzebalem i okazalo sie ze pliki dostaja prawa 600, wiec user nie moze ich nawed czytac - stad zwiecha firebirda. po zmianie praw wszystko ruszylo. jeszcze jedno - malo kto ma pod linuksem katalog c:\cos_tam Smile

poza tym spoko robota. przydalo by sie tylko dolozenie konfiguracji przez "settings" w firebirdzie - ustawienia kilku opcji na stale, bez klikani na "download this site".
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Wto 24 Cze 2003, 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za zgłoszenie błędu i od razu napisanie na czym on polega , niestety zawsze używam Linuxa jako root i dlatego go niezauważyłem . W natępnej wersji która niesie podobną ilość zmian ze sobą i jest już w połowie przygotowana będzie to już poprawione .

Co do zapamiętywania ustawień , to też mam takowy zamiar , na razie część ustawień: ścieżka, proxy jest zapamiętywanych do profilu do pliku localstore.rdf , a planuje stworzyć na wzór prefbara czy tabbrowsera własny plik ustawień spiderzilla.rdf gdzie będą wszystkie ustawienia zapamiętywane .
Ale oddalanie ustawień nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem , robienie lustra każdego serwisu to bardzo indywidualna sprawa i chyba dobrze jak tuż przy guziku "rozpocznij" możesz dostosować zasady ściągania danego serwisu .
Powrót do góry
ten co poprzednio
Gość

PostWysłany: Śro 25 Cze 2003, 0:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lenrock :
Dzięki za zgłoszenie błędu i od razu napisanie na czym on polega , niestety zawsze używam Linuxa jako root i dlatego go niezauważyłem . W natępnej wersji która niesie podobną ilość zmian ze sobą i jest już w połowie przygotowana będzie to już poprawione .

fajnie. btw: w iksach jako root? prosisz sie o klopoty Smile

lenrock :
Co do zapamiętywania ustawień , to też mam takowy zamiar , na razie część ustawień: ścieżka, proxy jest zapamiętywanych do profilu do pliku localstore.rdf , a planuje stworzyć na wzór prefbara czy tabbrowsera własny plik ustawień spiderzilla.rdf gdzie będą wszystkie ustawienia zapamiętywane .
Ale oddalanie ustawień nie jest moim zdaniem najlepszym pomysłem , robienie lustra każdego serwisu to bardzo indywidualna sprawa i chyba dobrze jak tuż przy guziku "rozpocznij" możesz dostosować zasady ściągania danego serwisu .

wygodniej by bylo moc ustawic sobie wlasne difolty, tak by nie trzeba bylo za kazdym razem tego przestawiac, a grzebac tylko przy nietypowych sciaganiach.

przydala by sie opcjonalnosc instalacji, taka jaka oferuje tabbrowser_extension. z mozliwoscia instalacji w katalogu grogramu lub w katalogu profilu - byloby super.
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Śro 25 Cze 2003, 11:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ten co poprzednio :

fajnie. btw: w iksach jako root? prosisz sie o klopoty Smile

Jeżeli chodzi o Linuxa to jestem lamer, co ma stare przyzwyczajenia ,że jako zwykły user się poruszać po jakim kolwiek systemie to dopiero straszne .

ten co poprzednio :

wygodniej by bylo moc ustawic sobie wlasne difolty, tak by nie trzeba bylo za kazdym razem tego przestawiac, a grzebac tylko przy nietypowych sciaganiach.

przydala by sie opcjonalnosc instalacji, taka jaka oferuje tabbrowser_extension. z mozliwoscia instalacji w katalogu grogramu lub w katalogu profilu - byloby super.

Obydwie propozycje są dobre i dopisuje je do swojej listy DO ZROBIENIA , ale trochę potrwa zanim je wprowadzę .
Powrót do góry
lenrock

PostWysłany: Nie 29 Cze 2003, 17:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już jest dostępna nowa wersja Spiderzilli z numerem 1.05
Jakie zmiany :
-Kolejna porcja opcji do ustawiania ,a działy których te 20 nowych opcji dotyczy to : Logi , Cache, Index , Budowania stron na dysku lokalnym,
oraz pierwsza z opcji systemowych pozwalająca używać UA-String przeglądarki na jakiejdziałamy (to moja ulubiona opcja dzięki niej Spiderzilla przestanie nabijać statstyki innym przeglądarkom )
- Naprawione zostały te akcje z pierwszego okna , dotychczas działało tylko robienie lustra a te pozostałe nie były podpięte po żadną czynność.
- Wydaje mi się że już dobrze naprawiłem pozwolenia plików w *NIXowej wersji .
- Nareszcie już jest znana licencja przeglądarki , oczywiście MPL 1.1/GPL 2.0/LGPL 2.1, pierwszy autor dodatku wreszcie odpowiedział no mój list

A i oprócz standartowych adresów dostępnych w pierwszym liście tego wątku doszedł link dla uaktualnienia sobie Spiderzilli pod Windowsem z wersji 1.03-04 do wersji 1.05. Aktualizacja zajmuje tylko 23 kb.

Zapraszam do ściągania i testowania .
P.S. może niektórzy już zauważyli że od pewnego czasu można spotkać Spiderzillę na http://texturizer.net/firebird/extensions.html oraz http://extensionroom.mozdev.org/index.html (chociaż tu potrzebna jest poprawka) .
Pozdrawiam Lenrock
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu   Wersja do druku    Forum DlaCiebie.Net -> Dodatki do Mozilli Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Strona 1 z 3

Skocz do: